Waarom WordPress gebruiken?
WordPress is een content management system (CMS) en is oorspronkelijk ontwikkeld om weblogs mee te maken. Het is in 2003 ontwikkeld door Matthew Mullenweg en is hedendaags het meest populaire platform om websites mee te bouwen. Een grote groep developers werken dagelijks aan dit systeem en ruim 80% van het internet draait nu op dit systeem. WordPress maakt het gemakkelijk om content te creëren en aan te passen. Dit maakt het voor iedereen mogelijk die een beperkte kennis heeft om website teksten en foto's aan te passen. Doordat er out of the box al erg veel mogelijk is kan de ontwikkelingstijd van een website kort zijn.
Flexibel en uitbreidbaar
WordPress is open source en geschreven in PHP. Hierdoor is het mogelijk voor een developer om het systeem aan te passen waar nodig. Ook kan een developers themes en plug-ins schrijven die gebruikt kunnen worden op iedere website die op WordPress draait. Een theme is een set files die de opmaak van de website verzorgen. Hierin kan het uiterlijk van de website worden geschreven. Plug-ins kunnen worden gebruikt om specifieke functionaliteiten toe te voegen zoals een contactformulier of voor het beheren van redirects die belangrijk zijn voor de SEO.
Vereiste om WordPress te gebruiken
Om WordPress te kunnen draaien dient een webserver te worden gebruikt die minimaal PHP versie 7.4 heeft geïnstalleerd en kan beschikken over minimaal één database. Doordat WordPress veel verzoeken verwerkt op een server is het ook van belang dat de server SSD opslag heeft. Dit kan de snelheid van een WordPress website enorm ten goede komen.
Wat zijn de nadelen?
Dit is ook gelijk een nadeel, het is een log systeem wat heel veel functies met zich meebrengt die veel websites niet zullen gebruiken. Ook door de populariteit van dit systeem is het een favoriet doelwit van hackers. Veel WordPress websites worden dan ook gehackt. Het up-to-date houden van plug-ins, themes en Wordpress zelf spelen daarin een belangrijke rol. Af en toe zullen daardoor ook 'bugs' ontstaan waardoor bepaalde functionaliteiten niet meer werken of de gehele website het niet meer doet. Het eerste wat je dan doet is het raadplegen van de error log op de server.